Колко често днес виждате децата втренчени в компютъра или таблета. Знаете

...
 Колко често днес виждате децата втренчени в компютъра или таблета. Знаете
Коментари Харесай

Как да запалим интереса на детето към книгите?

  Колко постоянно през днешния ден виждате децата втренчени в компютъра или таблета. Знаете ли, че в детските книги разнообразните думи са с 50% повече спрямо най-гледаните телевизионни излъчвания?

 Как детето ви да пораства с обич към книгите? На този въпрос дава отговор компанията PocketBook, която предлага на всички родители – фенове на електронните книги, шест практични съвета по какъв начин да събудим у детето пристрастеността към четенето.

 Давайте образец

 Не забравяйте, че за детето родителите са главен ролеви модел. Ако желаете детето ви да чете – четете и вие. Когато вашето дете пораства заобиколено от книги и хора, които четат, бъдете сигурни, че то ще продължи традицията.

Четете на децата си на глас

 Изследванията демонстрират, че деца, на които от ранна възраст се чете постоянно, като пораснат се трансформират в запалени читатели. Препоръчително е на децата до 11-годишна възраст да им се чете на глас най-малко 5 дни в седмицата.

Изберете книги с картинки

 Илюстрациите задържат вниманието на децата. Разглеждайте картинките дружно. Обсъждайте тези елементи от историята, които изобразяват. Въведете детето си в света на приказните герои, в света на приключенията, в света на четенето.

Експериментирайте с жанрове

 Изберете разнородни истории и жанрове – от Пипи Дългото Чорапче, до енциклопедии за света на животните или динозаврите. Така детето ви няма да се отегчи. Не давайте опция  на детето си да остане с усещането, че четенето е нещо скучно и еднакво.

 Уважавайте желанията на детето

 Не налагайте на детето неразбираеми книги. Четете дружно тези, които са най-интересни за него. Дори синът ви да харесва приказката за Пепеляшка повече от тази за Храбрият оловен боец, не се тормозете – в бъдеще той ще се трансформира в същински принц.

Използвайте съвременни технологии

 Технологичните джаджи могат да ви оказват помощ да спечелите интереса на едно дете към книгите. Например четенето на E Ink електронен читател може да се трансформира във вълнуваща игра – поддържането на разнородни електронни формати разрешава да изтеглите от Интернет най-известните приказки с илюстрации.

Инфо: www.jenatadnes.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР